Здоров'я - Жіноче здоров'я

Здоров'я - Жіноче здоров'я

Home Здоров'я - Лікування та Профілактика ГРИП МОЖНА Перехитрив! : <br>У кожного ..

ГРИП МОЖНА Перехитрив! :
У кожного ..

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
У кожної людини хоча б раз у житті підвищувалася температура. Ломота в тілі, головний біль, озноби - все це типові симптоми для грипу. Напевно кожен з нас чув про цю хворобу, особливо в контексті новин про пташиний грип, так широко рекламований в нашій країні. Про пташиний грип поговоримо іншим разом, а сьогодні розглянемо більш поширену різновид грипу, з яким ризикує зіткнутися кожен з нас.

Як можна заразитися?

Грип - повітряно-крапельна інфекція і передається від людини до людини через вдихається повітря. Грип дуже контагеозен, тобто, при контакті з хворою людиною ви маєте дуже великий ризик заразитися. Можливо, що хвороба проявиться не відразу, а через кілька днів - це так званий інкубаційний період хвороби, коли вірус вже проник в організм, але поки не виявив себе. У цей період людина вже заразний для навколишніх. Звідси висновок -

якщо ви захворіли, то варто подумати про оточуючих і залишитися вдома. < p> У наше століття погоні за капіталом, коли життя йде шаленими темпами, люди намагаються не брати лікарняні і працюють поки є сили ... а якщо поглянути на цю проблему з іншого ракурсу? Ви їдете в громадському транспорті, де в години пік вас оточують сотні людей, на роботі ви спілкуєтеся з колегами та відвідувачами - здоров'я всіх перерахованих вище людей ви піддаєте ризику. Плюс у хворої людини різко знижується працездатність. І нарешті, ви ризикуєте заробити ускладнення грипу, найстрашніші з яких - ускладнення на серце (міокардити, ендокардити), на нирки (пієлонефрит, токсична нефропатія) і запалення легенів.

Як можна вберегти себе від неприємної хвороби?

Перш за все - не переохолоджуватися, під час цього у людини різко знижується імунітет і він стає більш вразливим для будь-якої зарази.

Вчасно сануючих вогнища хронічної інфекції - тонзиліти, риніти, бронхіти, пієлонефрити - все це знову ж б'є по імунній системі. Якщо ви знаєте про подібні проблеми в організмі, то восени і навесні проводите курси підтримуючої терапії під контролем свого лікаря.

Підтримуйте свій імунітет імунокомпетентними (Іммунал, Ехінацея, Котячий кіготь і т.п.), але не варто захоплюватися ними - при надмірному або занадто тривалому прийомі ви можете добитися прямо протилежного ефекту, тому варто проконсультуватися з лікарем для корекції дози та часу застосування даних препаратів.

Якщо хто-то рядом с вами захворів,

то можна прийняти більш активні заходи профілактики - прийом Арбідол (1 капсула в добу) або Оціллококцінума (по 1 дозі на добу). Змащуйте носову порожнину Оксоліном.

Одягайте маску при контакті з хворим. Якщо захворів співробітник у вас на роботі - спробуйте пояснити йому необхідність взяти лікарняний. І, звичайно ж, - імунізація, тобто щеплення.

Щеплення від грипу: за і проти

Багато хто з нас чули про скандал з приводу неякісної вакцини, у результаті введення якої постраждали люди. Після цього нещасного випадку різко посилилися заходи з контролю за якістю вакцини і ризик повторення подібного інциденту на даний момент зведений практично до нуля.

Деякі люди бояться робити щеплення через можливих ускладнень. Безумовно, не варто робити щеплення:

під час загострення хронічної патології,

протягом 3 тижнів після хвороби чи іншої щеплення,

під час вагітності (але до вагітності бажано зробити всі належні за віком щеплення, щоб знизити ризик захворювання під час виношування дитини ).

Також з обережністю варто ставитися до щеплень людям, у яких коли-небудь були алергічні реакції на введення вакцини. Всім іншим щеплення принесе лише користь.

Що ж із себе представляє щеплення і як після неї формується імунітет? < / p>

Щеплення - це мікродози вірусу, введена вам в організм. Деякі люди говорять: «Навіщо мені добровільно заражати себе?». Це в корені неправильно - з тією кількістю вірусу, який вноситься в організм, здатний впоратися навіть ослаблений організм літньої людини з букетом хронічних захворювань.

У результаті в крові виробляються антитіла - клітини, які здатні швидко зреагувати на повторне впровадження вірусу в організм і знешкодити його, не давши хвороби розвинутися. Ці клітини зберігаються у крові протягом року. Через рік щеплення необхідно повторювати, тим більше що вірус грипу постійно видозмінюється і, відповідно, змінюється склад вакцини.

«Я зробив щеплення в минулому році і через 2 тижні захворів важким грипом» - досить часта мотивація при відмові від щеплення. Але потрібно враховувати, що імунітет після щеплення формується не відразу, а протягом 2-х місяців і через 2 тижні організм був ще не готовий до нової атаки вірусу. Тому варто подбати заздалегідь про щеплення, а не в момент епідемії - оптимальний термін прищеплюватися в жовтні - на початку листопада.

Після щеплення ввечері і на наступний ранок рекомендується випити антигістамінний (протиалергічну) засіб - Кларитин, Супрастин чи будь-яке інше).

Як же зрозуміти, що у вас не застуда, а все-таки грип?

При грипі завжди висока температура, що супроводжується ознобами, ломота в тілі, слабкістю.

При грипі ніколи не буває нежиті - він може приєднатися тільки на 3-4 день хвороби. < p> Існує кишкова форма грипу - найбільш актуальна в цьому році, коли до всього вищепереліченого приєднується метеоризм, нудота, можлива блювота (один - два рази, не більше), проноси, болі в животі.

Якщо ви все-таки захворіли, як правильно поводитися?

Звичайно, потрібно звернутися до лікаря. Але якщо ви вирішили почати лікування самостійно, то не варто приймати антибіотики - при вірусній інфекції вони абсолютно безглузді, тому що вони діють тільки на бактерії.

Починати лікування треба з противірусних препаратів - Арбідол, Ремантадин, Адапролін, амантадин , Ереспал (при кашлі, нежиті), Оціллококцінум.

Приймати кошти, які сприяють зниженню температури - Колдракс, Терафлю, Аспірин, Еффералган - треба тільки в тих випадках, якщо температура перевищить позначку 38.0 градусів (у даному випадку температура - це наш імунітет, організм бореться з інфекцією і не варто заважати йому). Якщо на третій день лікування температура зберігається, то зустріч з доктором неминуча, зволікання може вилитися в серйозні ускладнення.

Звісно, бажаю всім здоров'я і не стикатися з такою неприємністю як грип, але вже якщо вас наздожене ця проблема, то постарайтеся відповідально поставитися до себе і оточуючих. Пам'ятайте, що з кожним видихом хворої людини в повітря вириваються тисячі дрібних частинок вірусу, якими щедро обдаровують нічого не підозрюючи, люди.

Останнє оновлення ( Субота, 15 травня 2010, 22:24 )