Здоров'я - Жіноче здоров'я

Здоров'я - Жіноче здоров'я

Home Здоров'я - Жіноче здоров'я НЕ ТРЕБА БОЯТИСЯ менопаузи: Всі жінки знають про те ,..

НЕ ТРЕБА БОЯТИСЯ менопаузи: Всі жінки знають про те ,..

Рейтинг Користувача: / 0
НайгіршеНайкраще 
В се жінки знають про те, що в певному віці у них обов'язково настане менопауза. Проте коли вона підходить, приносячи із собою зміну настрою, зморшки на шкірі і багато інших неприємних моментів, далеко не кожна в змозі зрозуміти, що ж саме з нею все-таки відбувається. У результаті багато хто починає кидатися від одного лікаря до іншого, і лікувати буквально все одразу: починаючи від головного болю і закінчуючи розхитаними нервами .. .

Репродуктивна система - це єдина система в жіночому організмі, яка починає функціонувати лише у віці 7-8 років і припиняє свою діяльність ще за життя жінки, в 60-65 років. Зворотні ж зміни, що відбуваються в репродуктивній системі, отримали назву клімакс. У результаті спочатку припиняється дітородної, а потім вже і менструальна функція. За часом цей період розтягнутий до 10-ти і більше років.

Менопауза - це остання менструація, яка в середньому наступає у віці 50-51 рік. Предменопаузальний період передує їй і починається з 45-ти років. А постменопаузальний період починається після менопаузи і триває все життя, що залишилося жінки. Відбувається поступове згасання функції яєчників, вони потроху перестають виробляти жіночі статеві гормони: естроген і прогестерон. Таким чином, порушується зворотний зв'язок з гормонами гіпотоламуса. І якщо прийняти за 100 відсотків 75 років життя жінки, - а саме така цифра наводиться нині як тривалості життя жінки в сучасному суспільстві, - то на долю саме постменопаузи доводиться порядку 33-х відсотків. Виходить, що майже третину свого життя жінка існує саме в цьому періоді, до приходу якого більшість з нас виявляються зовсім не готові.

Нерідко менопауза не дає ніякого негативного впливу на життєдіяльність і на всі функції жіночого організму. І все ж під час процесу старіння відбувається: йде спад деякого числа клітин в печінці, нирках, ендокринних залозах, міокарді, тілесних м'язах. Що в свою чергу визначає ще й характер порушення функції тих чи інших органів. На тлі загальних вікових змін виникають клімактеричні зміни і в репродуктивній системі.

Статеві гормони, що виробляються яєчниками, теж впливають на функції різних органів і систем організму. Так, якщо відбувається недолік естрогенів, то розвиваються остеопороз, гормональна кардіопатія, депресивні стани, вікові психози, в тому числі і клімактеричний синдром. Коли настає недолік другого жіночого статевого гормону (прогестерону), то розвиваються гіперпластичні процеси в органах-мішенях: міома матки, пухлини молочних залоз і так далі. Ось чому так важлива правильна взаємозв'язок між всіма елементами регуляції менструального циклу, починаючи від гіпотоламуса і закінчуючи яєчниками та органами-мішенями, основними з яких є матка і молочні залози.

Однак більш м'яке і фізіологічне протягом клімаксу можна підготувати самої . Як це не здасться банальним, але "підготовка" - це заняття фізкультурою і профілактика ожиріння протягом всього життя, нормальний перебіг вагітності і пологів, правильна організація праці та відпочинку, раннє лікування інфекційних захворювань, необтяжених спадковість. Іншими словами, якщо жінка має таким багажем, то в неї є цілком реальний шанс пройти складний період клімаксу благополучно, не звертаючись до лікарів. Але, на жаль, значна кількість жінок все-таки мають патологічне протягом клімактеричного періоду з різного роду ускладненнями. І часто саме тому, що в юні роки якось не думається про прийдешні неприємності періоду клімаксу.

За якими ознаками жінка може визначити клімактеричний синдром? До першої групи можна віднести вазомоторні та емоційно-психічні порушення. У чому вони виражаються? У припливах жару, підвищеної пітливості, головних болях, гіпертонії або гіпотонії, ознобу, прискореному серцебитті, дратівливості, сонливості, слабкості, неспокої, депресії, неуважності, забудькуватості.

До другої - урогенітальні зміни (сухість у піхві, болю при статевих зносинах, свербіж і печіння, прискорене сечовипускання) і старіння шкіри (сухість і ламкість нігтів, сухість і випадання волосся, поява зморшок). І до третьої - пізні обмінні порушення. Це остеопороз і серцево-судинні захворювання.

В якості профілактики для жінки, яка готується вступити у складний для неї період, можна порадити проводити щоранку гімнастику протягом 15-20 хвилин. Бажано, щоб вона до того ж займалася в лікувальних групах здоров'я (приблизно 2-3 рази на тиждень по 40-45 хвилин) або відвідувала басейн; вдавалася до загального масажу, прогулянкам перед сном, раціональному харчуванню з переважанням фруктів і овочів, але обмеженням вуглеводів .

Корисно обливання, обмивання, душ. Бажано робити хвойні, шавлієві гарячі ножні ванни. Дуже добре використовувати мінеральні та радонові води. А ось санаторно-курортне лікування краще не проводити зовсім або проводити тільки у своїй кліматичній зоні.

Крім того, існує як негормональний, так і гормональне лікування. В останні роки в Росії дуже широко використовується так звана замісна гормонотерапія. Вона призначається після менопаузи за певних гормональних показниках, які знову ж таки визначає гінеколог, тому що далеко не всім її можна призначати. Для цього необхідно обстежити стан молочних залоз, порожнини матки, згортальну систему крові, функції печінки та нирок. До складу препаратів, що використовуються як замісна гормонотерапія, входять природні статеві гормони, які на відміну від синтетичних гормонів, які використовуються в контрацептивних препаратах, більш легко переносяться жінками і мають мінімальну кількість побічних ефектів. Ці препарати можуть бути двокомпонентними (містять естроген і прогестерон) і однокомпонентними, що містять один естроген. До двокомпонентним відносяться "Кліманорм", "Клим", "Дівіна", "Ціклопрогінова" та інші. Монокомпонентні зустрічаються у вигляді таблеток, пластирів ("Клімара"), кремів.

У нашій країні на відміну від західних, на жаль, замісна гормонотерапія використовується все-таки недостатньо широко. Це відбувається швидше за все через незнання жінок, неповної підготовки з даного питання гінекологів та ще з-за достатньої дорожнечі самих препаратів. І все ж, я сподіваюся, що за замісної гормонотерапією майбутнє - адже вона цілком відчутно відсуває старіння жіночого організму. Тут ще раз хочу підкреслити, що дана група препаратів призначається тільки лікарем.

Чи можна заздалегідь дізнатися про точний періоді настання менопаузи? На жаль, знати заздалегідь, коли наступить цей момент, практично неможливо. І все ж є ймовірність його хоча б відносно передбачити. Збираючи анамнез жінки, яка звернулася до нас, ми обов'язково питаємо, коли цей момент пройшов у мами, старших сестер, найближчих родичів жіночої статі. Тому як спадковий фактор теж має значення. У мене одного разу на прийомі була жінка, яка менструювати у віці 65 років. Звичайно це є ознакою якогось неблагополуччя в організмі. Тому ми досить пильно її обстежили, щоб виключити пухлинні процеси. Так ось, в процесі спілкування з нею ми з'ясували, що у її мами місячні закінчилися в сімдесят років, і на той момент, коли жінка звернулася до нас, її мама була в повному здоров'ї у віці 100 років. Але це скоріше поодинокий випадок, ніж закономірність. Тому якщо у жінки почали плутатися місячні, то зрозуміло, що клімактеричний момент уже наступив. А обстеження рівня гормонів лише доведе, що яєчники їх практично вже не виробляють.

Останнє оновлення ( Субота, 15 травня 2010, 22:10 )